Болницата в Добрич получава чек за 9 100 лева по кампанията Жълти стотинки
Болницата в Добрич получава чек за 9 100 лева по кампанията Жълти стотинки / Дарик Добрич - архив

 

Чек за 9 100 лева ще получи отделението „Новородени” на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич от Сдружение „Клуб Милосърдие, Съпричастност, Напредък". Връчването ще стане на официална церемония от 11.00 часа в зала „Шафхаузен” на лечебницата.

Събраната сума ще бъде използвана за закупуване на монитори с кислородна сатурация за недоносените бебета. Средствата са събрани по националната кампания „Жълти стотинки”, като 656 лева от тях са дарени на благотворителен концерт, състоял се в Добрич на 7 декември м.г.

Акцията "Жълти стотинки" се организира за трети пореден път от Сдружение „Клуб Милосърдие, Съпричастност, Напредък". Идеята е заимствана от едноименната инициатива във Франция под патронажа на мадам Бернадет Ширак, чиято фондация работи вече 20 години и е реализирала много проекти във френското детско здравеопазване.

У нас кампанията е целогодишна, като на 1 юни и 6 декември стотинките, събрани от касички в цялата страна, се предават в клоновете на Банка ДСК. През 2008 г. са събрани 4100 лв., които са използвани от „Специализираната болница за активно лечение по детски болести" София за закупуването на инхалатори, безконтактни термометри и дооборудване на детската площадка към болницата. През 2009 година акцията натрупва 5300 лева, които са дарени на ІІ САГБАЛ „Шейново" АД за реанимационни маси за новородени бебета в микропедиатричното отделение на най-старата гинекологична болница в страната.