Бизнесът в Добрич протестира символично
Бизнесът в Добрич протестира символично / dobrich.bg

Представители на бизнеса в Добрич ще протестират днес символично срещу увеличението на цената на тока. Протест е предвиден в цялата страна. В Добрич няма да се излиза на площада, съобщиха от Конфедерацията на индустриалците и работодателите (КРИБ). Служители на редица предприятия, членове на браншови асоциации ще носят през деня стикери върху дрехите си и ще се включат в подписка. Сред протестиращите са фирми като „Добруджански хляб", „Господинов и синове", „Атанасов Груп", Камарата на строителите, рекламни агенции и др.

От Регионалната структура на КРИБ в Добрич разпространиха и протестната декларация, под която се подписват. В нея се казва, че организацията „категорично се противопоставя на предложеното от КЕВР шоково увеличение на добавката „задължение към обществото" в цената на тока. Предприетите действия за спиране на това решение от страна на бизнеса не доведоха до задоволителен резултат. Станахме свидетели на срамни сцени в българския парламент и се видя как определени депутати защитават интереси за нови инвестиции във ВЕИ от биомаса, въпреки милиардите дефицити за преференциални производители и изпълнени ангажименти за ВЕИ до 2020 г."

От бизнеса посочват, че с двойното поскъпване на добавката крайната цена на тока ще остане непоносимо висока. В декларацията се напомня, че не са поети ангажименти от изпълнителната и законодателна власт по основни искания като „запазване на сегашната цена на добавка „задължение към обществото" до пълното разкриване на резервите в електроенергетиката и причините за натрупаните дефицити"; „незабавно приемане на пътна карта за преструктуриране на сектора и реформи за отстраняване на всички фактори, които водят до неефективно управление"; „задълбочено обсъждане на резултатите от законодателните промени, както и на резултатите от разкритите нарушения и намалени разходи в сектора, и тяхното отразяване при определяне на новите ценови добавки за стопанските потребители".

Българският бизнес посочва, че не иска да спира производства, да губи своята конкурентоспособност, постигната в резултат на огромни инвестиции и тежък труд. "Не приемаме нови цени за „задължения към обществото", защото те ще доведат до загуби за българското общество", завършва декларацията.