Атанас Атанасов с ново питане до кмета по продажбата на тролейбусната мрежа
Атанас Атанасов с ново питане до кмета по продажбата на тролейбусната мрежа / Дарик Добрич

Общинският съветник Атанас Атанасов ще отправи към кмета Детелина Николова ново питане, свързано с продажбата на активи на „Тролейбусен Транспорт”ЕООД. Проблемът ще бъде поставен на предстоящата сесия на Общинския съвет на 16 декември, каза днес пред журналисти Атанасов.

На заседанието на ОбС на 16 септември бе взето решение за продажба на имоти на дружеството, сред които два парцела с площ 5 296 и 10 000 кв.м, с начални тръжни цени съответно 155 240 лева и 293 120 лева. По думите на Атанасов, впоследствие няколко общински съветници са се натъкнали на нередност, която той определя като „представяне на документи с невярно съдържание”. Двата имота са описани в докладната записка като празни парцели. Проверка на място обаче установила, че там има железобетонни сгради, в които може да се осъществява стопанска дейност. Имотите се намират до северния околовръстен път, близо до тролейбусното депо. Според Атанасов трябва да се направи нова пазарна оценка, защото един празен парцел има една стойност, а парцел с железобетонна сграда – съвсем друга.

Като цяло от сделката за тролейбусната мрежа има пропуснати ползи за общината между 200 и 300 хил.лв., заяви съветникът от Атака. На първо място той посочва завишената според него оценка от 240 хил. лв. за ликвидацията на тролейбусната мрежа. Атанасов смята още, че свалянето на началната тръжна цена с 20% при насрочването на втори търг /от 1,2 млн.лв на 960 хил.лв./ е можело да стане с по-малка стъпка, например с 10%, като това е трябвало да бъде обсъдено в ОбС. Съветникът изразява и сериозно съмнение относно измерените километри въздушна кабелна мрежа. Според фирмата оценител ЕЛ ЕООД Русе тя е с дължина 41 км., но никой контролен орган от общината не е потвърдил това.

Основното обвинение на Атанасов е, че русенската фирма няма лиценз за оценител на дълготрайни материални активи и така се нарушава Законът за общинската собственост. Има и конфликт на интереси, тъй като собственикът на оценителя ЕЛ ЕООД Русе Стефан Спасов Стефанов е подписал в качеството си на пълномощник на спечелилата търга фирма Балмет /Русе/ документите за продажбата.

Атанасов коментира и писмото на Детелина Николова до медиите, в което тя заявява, че неговата фирма е санкционирана неведнъж за продажба на некачествено гориво и че има данъчни задължения.

„Аз съм доказал през годините своята ангажираност и инвестиционна политика в Добрич и съм удовлетворен и горд с това, което съм направил. Да, имам задължения към НАП, имам различни споразумения с приходната агенция, но дълговете са обезпечени с активи. В трудното време, в което живеем, осигурявам достойно за стандарта на Добрич препитание на 101 човека. Не е истина твърдението за санкции за продажба на некачествени горива. Да, имам санкция, но тя не е за некачествено гориво. При проверките, на които сме били подлагани, бяха установени отклонения в един от параметрите на горивото, доставено от голяма българска фирма. Но това не означава, че горивото не е качествено. Ако беше установено гориво извън стандартите, което уврежда автомобилите, има съвсем друга процедура – конфискуване, затваряне на обекта. С това изказване Николова измества актуалната тема за продажбата на тролейбусната мрежа”, заяви Атанасов.

Дарик припомня, че миналата седмица народният представител от "Атака" Калина Балабанова подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров относно съмнения за конфликт на интереси и причинена щета за Община град Добрич чрез продажбата на тролейбусна контактна мрежа. Последва писмо от кмета до медиите. Очаква се Николова да внесе яснота по казуса, след като отговори официално пред ОбС на зададени от Атанас Атанасов въпроси на заседанието на ОбС през ноември.