/ iStock/Getty Images
Арестуваха лекар от хирургично отделение в добричка болница при специализирана акция в сряда. Предстои той да бъде привлечен към наказателна отговорност за разпространение на материали със сексуална експлоатация на деца.

Д-р Артур Полшиков, който притежава руско и българско гражданство, е бил засечен да разпространява порнографски материали от болницата, в която работи, по време на нощни дежурства.

Престъпната дейност на хирурга е била установена от отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. След това е засечен IP-адрес, от който се теглят и разпространяват файлове със сексуална експлоатация на деца, някои от които на видима възраст под 14 години.

IP-адресът се оказва на отделение в добричка болница. По работните графици в отделението и списък на хората с достъп до Wi-Fi-мрежата на болничното отделение като извършител е установен д-р Полшиков.

Престъплението е извършвано в периода от 2 октомври 2019 до 29 февруари тази година. Лекарят използвал електронна система, чрез която разпространил порнографски материали с размер над 16 терабайта.

При претърсване в дома му и в служебния му кабинет са иззети 3 лаптопа. На тях разследващите открили 1,21 терабайта изтеглени порнографски материали и разпространени над 16 терабайта.

Лекарят живее в България от девет години. Районната прокуратура в Добрич му е наложила забрана да напуска страната и парична гаранция от 1000 лева.