Ако държавата не поеме охраната в училищата, ще продължи събирането на пари от родители
Ако държавата не поеме охраната в училищата, ще продължи събирането на пари от родители / Дарик Добрич
Ако държавата не поеме охраната в училищата, ще продължи събирането на пари от родители
85485
Ако държавата не поеме охраната в училищата, ще продължи събирането на пари от родители
  • Ако държавата не поеме охраната в училищата, ще продължи събирането на пари от родители

Държавата планира да поеме осигуряването на допълнителни средства за охраната в учебни заведения. В национална програма „Достъпно и сигурно училище", която МОН предлага на Министерски съвет за одобрение, има модул, в който за сигурност са предвидени 1.5 млн.лева за 451 държавни училища, които могат да кандидатстват за средства. Осигурява се и обучение за директори и учители.

В общинските училища обаче продължава събирането на дарения с цел финансиране на живата охрана, тъй като тази дейност не е предвидена в делегираните бюджети. В около 20% от училищата в Добрич даренията са практика, показа одит, направен м.г. от общината. С него бе установено, че парите се събират на доброволен принцип от настоятелствата, които сключват договори с фирма за охрана. Разпоредено е договорите да бъдат направени с директорите и това вече е коригирано навсякъде, каза зам.-кметът Емилия Баева. Тя посочи, че Общината също няма средства да осигури пазачи за училищата, но допълни, че никой не е длъжен да дарява средства и никъде не е доказано неблагоприятно отношение към дете, чиито родители не подпомагат настоятелството. (чуйте Баева в аудио файла)

Разговаряхме с двама директори на големи учебни заведения в Добрич, за да разберем как е уредена охраната и кой плаща. И от двете места ни поясниха, че има една особеност при финансирането - с решение на общината от училища с много деца „се вземат" средства, за да се дотират по-малките. Става дума за десетки хиляди лева.

Охраната и на двете училища е три вида - СОТ, видеонаблюдение и пазачи. В СОУ „Св. Климент Охридски" има 8 видеокамери, които се следят от директора Юлияна Герасимова. Тя ни обясни, че живата охрана е от четирима души - на смени по двама, като единият е на входа, а другият патрулира в двора. Входът е с брава, която не позволява влизане в сградата без намесата на охранителя. Родителите не се допускат вътре при водене и вземане на децата - учителите ги извеждат до входа. В момента се обмисля поставяне на домофонна връзка още при оградата. Видеонаблюдението и СОТ-ът (които целят опазване на имота) се плащат от бюджета на училището, но за живата охрана (която е за сигурността на децата и не е обезпечена) се събират пари от родителите с решение на настоятелството - по 20 лева на година, с отстъпки за сираци, за братя и сестри и т.н.. Герасимова обясни, че това е доброволно, има семейства, които не дават средства, но към техните деца няма по-различно отношение от страна на учителите. Тя коментира, че не трябва да очакваме всичко да върши държавата, а ние като родители да нямаме отговорности. Освен за охрана, настоятелството събира средства и за други цели, подчерта директорът - за подпомагане на социално слаби ученици например.

В Хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий" живата охрана е от трима души. Те следят видеокамерите - на двора и по коридорите. Родителите влизат в сградата при водене и вземане на децата. В останалото време се записват при посещение и се допускат само с разрешение и в междучасията. Директорът Тодор Георгиев сподели, че ако не се разпореди изрично от министерството по-строг режим, няма да направи промяна, тъй като възгледите му са за поддържане на училищна общност, в която родители и учители трябва да се виждат и учебният процес да е прозрачен. Той коментира, че би приел по-строг пропускателен режим за град като София, но тук в малкия град всички се познават и е по-добре да поддържат близки отношения.
По повод скорошния инцидент в Хуманитарна гимназия, в който родител влезе с нож и заплаши учител в сградата, Георгиев каза, че става дума за частен случай, който не касае учебната дейност, и с помощта на охраната и полицията проблемът е решен. Нямаме друг такъв инцидент, каза той и сподели, че се надява да не се повтаря.
В гимназията трите вида охрана се обезпечават от бюджета. Настоятелството събира средства от родителите, но тук парите се ползват само за подобрения в сградния и учебния фонд. Отчет на разходите се предоставя в края на всяка учебна година. Даряването е доброволно, но е безценно за учебното заведение, заяви директорът.

Мъж нахлул в Хуманитарна гимназия с оръжие и отправил заплахи