“А.С.А.” ще се кандидатира за новия договор за сметосъбиране
“А.С.А.” ще се кандидатира за новия договор за сметосъбиране / Дарик Добрич

От фирма "А.С.А. - България" ще се кандидатират за новия концесионен договор за сметосъбиране и сметоизвозване в Добрич, съобщи управителят Георги Иванов. Настоящият договор изтича на 16 март т.г. и в момента общината провежда нова обществена поръчка. Офертите ще се отворят на 3 февруари.

В "А.С.А." сме натрупали опит в дейността и разполагаме с човешки ресурс, оборудване и материална база", обясни Иванов решението на фирмата да се кандидатират отново. В предприятието в Добрич работят 140 души, от които 44 отговарят за дейността сметоизвозване.

Зимното поддържане на Добрич засега не създава никакви проблеми, каза още управителят и обясни, че обстановката е тежка, когато има виелица. Шест машини по договор трябва да почистват града, но днес заради силния снеговалеж са наети от фирми още четири, за да се избегне натрупването по пешеходната зона и образуването на бабуни, по които подхлъзването е по-лесно. Около 120 тона солни смеси се хвърлят в Добрич при средно сложна зимна обстановка, съобщи Иванов. Той посочи, че дори при поледица се избягва сипването на сол в централната зона, заради новата настилка от керамични плочи, която още е в гаранционен срок, и би се увредила от сместа. Хвърлянето на пясък не е желателно също, защото той ще бъде разнасян из всички магазини и институции.

Иванов коментира, че за жалост търговците и собствениците на имоти не си почистват достатъчно прилежащите пространства. "Имат големи претенции към нас, а в същото време дори се забелязва, че когато чистят тротоара, слагат снега на изчистената от "А.С.А." улица", сподели той.

Пред оператора, отговарящ за чистотата, има проблем и с координацията на дейностите в града. Управителят се оплака, че никой не им указва кога и къде има нужда от чистене - например след строителни дейности или прокопаване. "Отдавна настояваме за единен координационен център, но засега такъв не е направен", каза Иванов. Така той обясни защо след работата по изкопаване на канали за оптични кабели на няколко интернет-доставчици в града, не е почистено качествено и все още има есенна шума по улиците и тротоарите, където те бяха прокарани. Той смята, че в повечето случаи от фирмите - изпълнители на тези дейности не се съобразяват със стандартите, които съществуват.