6000 подкрепят референдума, предложен от „Шоуто на Слави”
6000 подкрепят референдума, предложен от „Шоуто на Слави” / dnes.bg

6000 души в Добричка област са подкрепили на този етап подписката за свикване на референдум за промяна на политическата система, предложен от екипа на „Шоуто на Слави”. Данните съобщи за Дарик Даниел Алексиев - координатор на движение ДНЕС, чийто структури участват в събирането на гласове. Най-голямата подкрепа за референдума идва от младите и възрастните хора в региона, коментира Алексиев. Той се надява до края на подписката в Добричка област да се съберат между 7- 8000 гласа.

В началото на кампанията подписи се събираха в центъра на Добрич, припомни Алексиев. Сега заради липсата на доброволци и студеното време подписката може да се подкрепи само на закрито - на няколко места в Добрич, Балчик и Каварна. Пунктовете за събиране на подписи са публикувани на сайта на предаването.

Подписката започна на 10 ноември. Минималният брой подписи, които трябва да бъдат събрани за 3 месеца, за да влезе въпросът за обсъждане в Народното събрание, е 400 000.

Две седмици преди крайния срок в страната са събрани около 350 000 подписа, обяви Даниел Алексиев, който смята, че в оставащите дни подкрепата ще нарасне до нужния брой. Подписи ще се събират до 4 февруари, заради необходимостта данните да бъдат обработени и внесени в електронен вариант, предупреди Алексиев.