50 лева такса в забавачките одобри местният парламент
50 лева такса в забавачките одобри местният парламент / netinfo

Новата по-висока такса за детските ясли и градини в Добрич вече е факт. 25 от общо 37 общински съветници подкрепиха предложението на кмета Детелина Николова таксата да се вдигне от 37.73 лв. на 50 лева. Против гласуваха 5 съветници, а 7 се въздържаха. 

Отхвърлено беше предложението на Атанас Атанасов от „Атака" за детските заведения да се заплаща 45 лева месечно. Д-р Желка Керанова от БСП заяви, че тази година заради кризата няма да бъде социално поносимо за родителите, ако таксата в забавачките се вдигне. Д-р Керанова прогнозира, че ще има отлив от детските градини. Тя настоя общината да поеме по-голяма част от финансовата тежест за издръжката на децата. Съветничката от БСП даде пример със Столична община, където издръжката била 180 лева, а таксата - 60 лева.

В Добрич издръжката на едно дете месечно в детско заведение е 114 лева, които включват изхранване, отопление и други консумативи. При новата такса излиза, че общината ще поема 56% от тежестта, а родителите - 44%, разясни кметицата. 

Детелина Николова уточни, че ако към издръжката се включат и разходите за заплати и осигуровки на персонала в градините, цифрата надхвърля 300 лева. Кметът заяви, че ще прави ежемесечни справки дали има отлив от яслите и градините заради по-високата такса и ще информира гражданите. 

Общинските съветници одобриха и промяна в таксата за депониране на сметището в Богдан на отпадъци, които не са обхванати в организираното сметосъбиране и сметоизвозване. От 3 лв. за кубик този налог става 15 лева за тон.  

Поради промени в законовата уредба отпадат входният семеен билет за Художествената галерия и читателският абонамент в библиотека „Дора Габе". Възстановка на традиционна народна сватба в Етнографската къща ще струва на младоженците 100 лева. Отпада и таксата за групови посещения в Историческия музей.