45 заявки за участие в  20-то издание на конкурса “Иван Георгиев”
45 заявки за участие в 20-то издание на конкурса “Иван Георгиев” / dariknews.bg,архив

45 са обработените заявки на индивидуални изпълнители и групи за участие в XX Национален конкурс за млади изпълнители на кавал и добруджански народни песни “Иван Георгиев”, който ще се проведе тази събота, 16-ти май, в с. Дъбовик. До момента участие са заявили талантливи деца от областите Варна, Добрич, Пловдив, Шумен, както и от Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” в Котел.

Конкурсът ще се проведе в два кръга. Изпълнителите на кавал ще представят общо четири мелодии, а певците четири песни, две от които трябва бъдат от репертоара на Иван Георгиев.

Програмата ще завърши с няколко от най-добрите изпълнения на Ансамбъл “Добруджа”, който ще се представи пред публиката в Дъбовик специално за юбилейното издание.

Конкурсът се организира от община Генерал Тошево съвместно с НЧ “Дора Габе – 1940”, с. Дъбовик в памет на големия изпълнител на добруджански фолклор Иван Георгиев. Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от петчленно жури, в чийто състав влизат изтъкнати специалисти и музикални дейци. Това са Сашка Ченкова, Костадин Буруджиев, Живко Желев и Галя Петрова. Член на журито е и зам.-кметът на община Генерал Тошево Георги Георгиев.