40 изпълнители се включиха във фолклорния конкурс Иван Георгиев
40 изпълнители се включиха във фолклорния конкурс Иван Георгиев / DarikNews.bg, архив

Около 40 участници се включиха в 18-ото издание на Националния конкурс за млади изпълнители на народни песни и кавал „Иван Георгиев”, който се проведе в с.Дъбовик, съобщават от община Генерал Тошево.

Изпълнителите бяха оценявани от жури с председател Сашка Ченкова – вокален педагог в Националното училище за фолклорни изкуства град Котел, и членове - Живко Желев - кавалджия, ръководител на оркестъра при Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” и известната народна певица Галина Дурмушлийска.

Програмата на конкурса бе наситена с много автентичен фолклор, интересни интерпретации на песните на Иван Георгиев, както и приятни изненади от страна на участниците в уменията им да свирят мелодии по творбите на добруджанския певец.
В края на емблематичната за село Дъбовик ежегодна проява бяха връчени наградите.
Първите места за певци в първа възрастова група спечелиха Елисавета Ганчева и Иванка Дякова, във втора - Деница Добрева и Виктория Иванова. Поощрителна награда бе връчена  на фолклорната група от с. Голеш, общ. Кайнарджа. Първа награда при кавалджиите взе Борислав Димитров. Специална награда имаше и за най-малкия участник в конкурса – 5-годишният Йордан Станчев от Варна.

Заместник-кметът на Генерал Тошево Георги Георгиев закри празничната програма на Националния конкурс, а Галина Дурмушлийска, Живко Желев и Йордан Дяков поздравиха участниците, гостите и почитателите на творчеството на големия добруджански певец Иван Георгиев с изпълнения на известни негови песни.