4 деца са загинали в пътни инциденти през миналата учебна година
4 деца са загинали в пътни инциденти през миналата учебна година / DarikNews.bg, архив

Утре във всички учебни заведения в Добричка област, по време на тържествата за откриване на новата учебната година, ще има полицейско присъствие. Засилен ще бъде контролът от КАТ в районите на училищата, интензивните пешеходните преходи и автобусните спирки. През първия учебен срок в училищата ще бъдат проведени беседи по пътна безопасност, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция” Жулиян Минев. Засилен е контролът на питейните и увеселителни заведения за спазване на забраната за продажба на алкохол и цигари на непълнолетни и малолетни и ограничителния режим за посещения след определения час. На полицейските наряди се поставят конкретни задачи за противодействие на разпространението на наркотици в районите на училищата. Това са част от мерките в традиционната кампания на МВР „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” , която стартира на 1 септември и ще продължи до 31 октомври.

През изминалата учебна година в областта в тежки ПТП са участвали 25 деца и юноши. 4 са загиналите, 24 са ранени, 6 от децата са пострадали като пешеходци. През лятната ваканция – от 1 юли до момента, в тежки ПТП са участвали 7 деца и юноши, няма загинали. Тревожен е фактът, че все по-голяма част от произшествията са допуснати от неправоспособни шофьори, подчерта Минев. От началото на годината до момента са станали 10 такива тежки инцидента, двама са загиналите, а ранените - 11.

Мерките преди началото на учебната година се извършват съвместно с Регионалния инспекторат на МОН, директорите на училищата и детските градини, както и с кметовете на общини, каза още шефът на КАТ. Уточнени са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и полицейските инспектори.