37-годишен мъж загина при трудова злополука
37-годишен мъж загина при трудова злополука / Дарик Добрич

37-годишен мъж е загинал при ремонт на далекопровод в Добрич, съобщи директорът на Инспекцията по труда инж. Младен Мартинов. Трудовата злополука е станала вчера в района на подстанция по пътя за Кобаклъка. При инцидента е пострадал още един работник, който е получил изгаряния и е откаран във Военна болница-Варна. Двамата са служители на дъщерното на НЕК дружество "Електроенергиен системен оператор" ЕАД, което експлоатира и поддържа далекопроводите в страната.

Злополуката е станала при извършване на ремонт на 110-киловолтов далекопровод.
Ремонтната група е имала за цел да смени повредени изолатори на съоръжението. Този далекопровод обаче, на по-ниско ниво се пресичал от друг 20-киловолтов, обясни Мартинов. Когато служителите започнали да монтират повдигателното съоръжение, с което да стигнат до стълба на 110-киловолтовия далекопровод между специализираната машина и 20-волтовия далекопровод е прескочила волтова дъга. Двамата работници все още са били на земята, но в пряк допир с метални части на машината и са били поразени от тока. 37-годишният е загинал, а другият - на 43 години, е откаран с изгаряния във Военна болница - Варна. Днес Мартинов е получил информация, че вторият пострадал мъж е добре - изгарянията му са в малка степен и няма вътрешни поражения.

Инспекцията по труда е била уведомена за произшествието около 10.30 часа и на място е извършена проверка. Причините за злополуката все още се изясняват, но вероятно става въпрос за човешка грешка, тъй като напрежението на 20-киловолтовия далекопровод не е било изключено, а това е задължително, посочи Мартинов. Недопустимо е, по думите му, да се работи в зоната на далекопровода без напрежението да е изключено. Това е първата смъртна злополука в областта от началото на тази година.