26 деветокласници от гимназията по туризъм започнаха дуално обучение
26 деветокласници от гимназията по туризъм започнаха дуално обучение / Дарик Добрич

26 ученици от девети клас на Професионалната гимназия по туризъм „П.К.Яворов” – Добрич започнаха дуално обучение по професията „готвач” в рамките на българо-швейцарския проект „Домино”. Той предлага швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение, или ученето чрез работа, в българската образователна система. Проектът се изпълнява в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Според експертите дуалното образование е един от ключовите фактори за икономически успех и ниски нива на безработица.

Учениците ще получават месечна стипендия в размер на 50 лева в девети и десети клас. Когато навършат 16 години те ще имат реални работни места в партньорската фирма по проекта – „Албена”АД. В ресторантите на комплекса, по време на активния сезон, учениците ще бъдат обучавани от наставници и ще получават работна заплата – 90% от минималната заплата в страната, при 7-часов работен ден.

Паралелката ще се обучава по учебни програми, разработени от екип от учители и наставници. През следващата седмица учениците ще получат безплатни учебни помагала по професионална подготовка, адаптирани според учебните им програми.

26 деветокласници от гимназията по туризъм започнаха дуално обучение
netinfo