230 сгради в Добрич могат да кандидатстват по програмата за безплатно саниране
230 сгради в Добрич могат да кандидатстват по програмата за безплатно саниране / dariknews.bg

230 са сградите в Добрич, които отговарят на условията за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, съобщават от общината. В тях има общо 17 905 жилища.

В безплатната програма за саниране могат да се включат  56 сгради в кв."Балик”,  41 в Дружбите, 15 в кв."Строител" , 8 в "Добротица". На условията на програмата отговарят  блокове в кварталите "Дунав" и "Югоизток", както и сгради по улиците "Христо Ботев", "Димитър Ковачев", "Калиакра", бул."Русия" и други. На саниране в централната градска част подлежат 30 блока. Пълният списък на сградите, които отговарят на условията за безплатно саниране е публикуван на сайта на община Добрич. Можете да  го видите тук.

На 12 февруари от 17.00 часа в зала "Европа" в Областна администрация се организира разяснителна среща, в която ще участва заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Поканени да присъстват са всички домоуправители на сградите, допустими за финансиране по програмата.

От началото на седмицата в община Добрич се предоставят документи за кандидатстване. Пакетът от документи може да се получи  на 2-ро и 8-мо работно място в Центъра за услуги и информация по ул."България". Методическите указания и всички условия за кандидатстване могат да се намерят в сайта на община Добрич www.dobrich.bg в рубриката "Актуална тема".

По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради са отпуснати 1 милиард лева - заем от Българската банка за развитие, които трябва да бъдат усвоени в рамките на 2 години. За саниране могат да кандидатстват панелни жилищни сгради с поне 36 апартамента. Важно условие за кандидатстване е в общината да се регистрира едно сдружение на собствениците за цялата сграда, независимо от броя на входовете в нея.

Всяка санирана сграда ще получи сертификат клас "С"за енергийна ефективност. Принципът за избиране на сградите ще бъде в зависимост от реда на записване. С приоритет ще бъдат първите подали документи.