23 от общо 69 проекта на МИГ Добричка са приключени
23 от общо 69 проекта на МИГ Добричка са приключени / Дарик Добрич

23 от общо 69 проекта на Местната инициативна група /МИГ/ в община Добричка са приключени и разплатени, съобщи пред Дарик изпълнителният директор Надежда Василева. Останалите 46 проекта трябва да бъдат финализирани до 30 май 2015 година. Проектите са на стойност над 5,3 млн.лева, като от тях 3 млн.668 хил. лв. се предоставят като субсидия от Програмата за развитие на селските райони.

По-голямата част от проектите са на частни земеделски стопани, кооперации и млади предприемачи. Те са за закупуване на земеделска техника, за мощности за преработка на земеделска продукция, за създаване и развитие на микропредприятия, изграждане на складове за земеделска продукция и др. По един от проектите е направен цех за ковано желязо в с.Полк.Свещарово. Предстои да бъдат изградени и три къщи за гости в селата Златия, Дебрене и Батово. С реализацията на всички проекти ще се разкрият 34 работни места. Надежда Василева увери, че няма да има проблеми с получаването на субсидиите от бенефициентите по 46-е проекта, които още не са приключили.

Община Добричка, която е член на групата, участва в програмата с 12 проекта за подобряване на селската среда – изграждане на детски и спортни площадки, паркове, доставка на компютри и др.

МИГ Добричка е сдружение с 46 членове - представители на публичния и граждански сектор и на бизнеса, които живеят на територията на общината. В страната има 35 действащи местни инициативни групи, а в Добричка област – 2 /МИГ Добричка и МИГ Тервел-Крушари/.

Нова стратегия за местно развитие ще бъде разработена от МИГ Добричка през 2015 година. Набирането на проекти ще започне не по-рано от 2016 година, като бюджетът ще бъде около 4 млн.лева.