20 доброволци на БЧК се обучават по проекта Център за домашни грижи
20 доброволци на БЧК се обучават по проекта Център за домашни грижи / Дарик Добрич

20 доброволци на БЧК-Добрич провеждат двудневно обучение за мястото и ролята на доброволческия труд в центровете за домашни грижи на червенокръстката организация. Семинарът се провежда в рамките на проект „Домашни грижи за възрастни хора, останали сами в резултат на миграция на своите близки", осъществяван с подкрепата на фондация УниКредит. Целта е да се увеличи капацитетът на програмата „Домашни грижи" чрез привличане на по-голям брой доброволци. 

Центърът за домашни грижи започна работа на 1 юли 2010 година. Чрез тази социална дейност се обгрижват 50 бедни и болни възрастни хора, останали сами заради миграция на близките им. Нуждаещите се се обслужват по домовете им, като медицински сестри имат ангажимент за здравните дейности, а домашни помощници се грижат за битовото обслужване. Освен в Добрич такъв център има и в Смолян. 

Когато БЧК-Добрич кандидатства за финансиране на проекта направихме проучване, съвместно със социалните служби, колко самотни възрастни хора с малки доходи, чиито близки са напуснали града, се нуждаят от грижи. Оказа се, че това са поне 300 души, от които направихме подбора за включване в програмата, коментира директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов.