2 години условно лишаване от свобода за каварненец, причинил смърт на пътя
2 години условно лишаване от свобода за каварненец, причинил смърт на пътя / Дарик Добрич

Наказание 2 години условно лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок получи  каварненец, причинил смърт на пътя, съобщават от Окръжен съд-Добрич.

26-годишния Петьо Р. К. бе признат за виновен в това, че на 27 юли 2011 г. на пътя между Генарал Тошево и Каварна, в района на отбивката за село Могилище, при управление на лек автомобил марка „Мерцедес Вито”, е нарушил Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 73-годишна жена и 77-годишния й съпруг. Съдът го лиши от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години.

По време на заседанието съдът изслуша нова тройна съдебна автотехническа експертиза, която изяснява неизследвани по делото обстоятелства като момента, в който е възникнала опасността, къде са се намирали водачите на двата автомобила когато са имали възможност да се видят, можел ли е водачът на „Мерцедеса” да спре преди мястото на удара и други.

Представителят на Окръжна прокуратура пледира, че обвинението е доказано и поиска на Петьо К. да бъде наложено наказание 2 години лишаване от свобода, чието изтърпяване да бъде отложено с 4 години изпитателен срок. Прокурорът предложи той да бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години.

От своя страна адвокатът на 26-годишния помоли съда за оправдателна присъда. Той пледира, че деянието на подсъдимия представлява спасителна маневра и не подлежи на разглеждане като престъпление. В последната си дума обвиняемият помоли да бъде признат за невинен, тъй като смята, че е направил възможното, за да предотврати инцидента.