Инспекция на труда - Добрич
Инспекция на труда - Добрич / Дарик Добрич
218 проверки извърши през първото тримесечие на 2019 година Дирекция ,,Инспекция по труда” със седалище Добрич, съобщиха от дирекцията.

При проверките са установени общо 1298 нарушения, от които по спазване изискванията за здравословни и безопасни условия на труд в предприятията са 402, по закрилата на трудовите права на работниците и служителите 895 и едно по Закон за насърчаване на заетостта.

По постъпили жалби срещу некоректни работодатели са извършени 52 проверки.

За отстраняване на констатираните нарушения са предприети 999 принудителни административни мерки. За нарушенията, от които са произтекли вредни последици за работниците и служителите, са съставени 177 акта.

От началото на февруари стартираха традиционните засилени проверки в строителството. Секторът е идентифициран като рисков както по отношение на безопасността на труда, така и по спазване на трудовото законодателство в областта на трудовите правоотношения – възникването им, работното време и почивките, заплащането на труда и т.н.

Контролът  по спазване на трудовото законодателство в дейност „Растениевъдство“ остава  приоритет за Дирекция „Инспекция по труда” Добрич както до сега, тъй като тази дейност остава рискова както по отношение на възникването на трудовите правоотношения, така и по осигуряването на безопасност и здраве при работа.

Инспекцията по труда стриктно контролира и законосъобразното наемане на работа и условията на труд на непълнолетните лица.