17% от абитуриентите в Добрич завършват с отличен успех
17% от абитуриентите в Добрич завършват с отличен успех / Sofia Photo Agency, архив

841 са абитуриените в Добрич тази година и 17% от тях завършват с отличен успех, съобщи началникът на отдел „Образование” Нейчо Нейчев. Обобщените данни показват, че най-много отлични ученици има в началния курс, където децата с успех над 5.50 са 61%. При учениците от 5 до 8 клас отличниците са 25%, а в горния курс от 9 до 12 клас – 20%.

Баловете в Добрич тази година са насрочени за 24, 25, 26 и 27 май. Заради изборния 25 май на тази дата абитуриентите няма да се допускат в дворовете на училищата, а ще се събират на предварително уточнени сборни пунктове. Както всяка година ще бъде осигурена охрана на абитуриентските балове, за да не се допуснат инциденти по време на празненствата, уточни Нейчев.

Празничното шествие за Деня на българската просвета и култура също ще бъде охранявано. По традиция то ще започне в 10.00 часа и ще премине в два лъча по централната част на Добрич.

За 24 май 7 учебни заведения ще получат почетни грамоти във връзка с кръгли годишнини от тяхното създавате. За принос в развитието на образованието в града ще бъдат отличени ОУ”Панайот Волов”, което става на 85 години, ОУ”Никола Вапцаров” - 60 години, СОУ”Дора Габе” - 30 години, СУ”Георги Раковски” – 30 години, ЦДГ№17 ”Първи юни” -40 години, ЦДГ№25 ”Весела” - 35 години и ЦДГ№26 ”Звънче” -35 години.

18 учители ще бъдат отличени с почетни грамоти от кмета на Добрич. Отличията ще бъдат връчени официално на 22 май от 11.00 часа в Художествената галерия, където ще бъде откита и традиционната изложба на художниците - педагози.

Други петима педагози от Добрич ще бъдат наградени за празника с плакет от кмета на града. Имената им ще бъдат обявени на 21 май в Огледална зала „Нели Божкова”.