150 реконструктори от 5 държави пресъздават Добричката епопея от Първата световна война
150 реконструктори от 5 държави пресъздават Добричката епопея от Първата световна война / netinfo

150 реконструктори от пет държави ще се включат във военноисторическата възстановка на Добричката епопея от времето на Първата световна война, обяви д-р Добрин Добрев, председател на Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" към Национално дружество "Традиция". Възстановката е посветена на 100-годишнината от боеве за защитата на Добрич и е част от Международен военноисторически фестивал, който ще се проведе на 26, 27 и 28 август на територията на старите казарми в града.

Фестивал, на тема Първа световна война, с такова изразено международно участие се прави за първи път в България, подчерта д-р Добрев. В проявата ще се включат участници от Русия, Украйна, Латвия и Израел и 17 реконструкторски групи от България.

Възстановката на бойните действия се състои на 28 август от 11.00 до 13.00 часа. В нея ще участват 150 реконструктори, от които 120 ще бъдат въоръжени, а 30 ще представят местното население, което също е участвало в отбраната на Добрич. За пресъздаване на боевете край Добрич са осигурени 4 оръдия, 4 тежки картечници, 120 пушки, 10 000 патрона, които ще бъдат изразходвани по време на възстановката, над 200 взрива и 20 ездитни коня - един конен взвод. Ще бъдат представени няколко рода войски - пехотата, артилерията и българската кавалерия.

Идеята на реконструкторите е не да направят шоу или спектакъл, а да представят военноисторическия реализъм, да припомнят драматичната история и да представят ужаса на войната, подчерта д-р Добрин Добрев.

В бившите казарми ще бъдат обособени три терена – за бойните действия, за  българския лагер и за лагера на руснаци, румънци и сърби. В деня преди възстановката – 27 август, посетителите на фестивала ще могат да разгледат интерактивните площадки, които представят различните армии. Ще бъдат обособени зони за прицелна стрелба, за хвърляне на граната по вражески окоп, за обучение на бой с щит и приклад, на пълзене под бодлива тел, което е задължителен елемент при обучението на българския войник.

На отделно място ще бъдат обособени терени на тема "История на българската армия", където  жителите и гостите на Добрич ще имат възможност да усетят тежестта на средновековното оръжие, на средствата за защита - брони и щитове и да стрелят с лъкове, разкри още Добрин Добрев.

В същия ден - 27 август, от 17.00 часа ще се проведе парад на войсковите групи. Те ще преминат в пълно бойно снаряжение в централната част на града - от Стара къща до площад "Свобода". На площада е планувано да се изслушат химните на държавите- участници и да се отдадат войнски почести за загиналите.

"Искрено се надявам нашите съграждани да оценят събитието и то да даде още по-добра историческа култура на хората, които са изкушени от историята и едно добро въведение за тези, които все още не са", коментира д-р Добрев.

В боевете край Добрич българската армия е воювала срещу е румънци, сърбохървати и руснаци от спомагателния корпус на руската имперска армия, който е бил изпратен в помощ на румънците, припомни д-р Добрев. Битката за града е спечелена благодарение на вихрената атака на българската конница, водена от генерал Иван Колев, която пристига в последния момент, когато позициите вече почти са изпуснати и води до удържането на отбраната на града. Конната атака върху вражеската пехота ще бъде демонстрирана по време на възстановката.

Програмата за отбелязване на 100-годишнината от Добричката епопея ще продължи на 2 септември, когато от 17.30 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков" ще бъде представена книгата "Отиваха юнаците, отиваха. 53-ти пехотен резервен полк в Първата световна война (1915 – 1918 г.)" на Ангел Джонев.

На 5 септември от 10.00 часа в градски парк "Св. Георги" започва лекоатлетически крос, посветен на годишнината. На същата дата Регионална библиотека "Дора Габе" и Художествената галерия обявяват дни на отворените врати и ще представят изложбите
"Спомени за героичната Добричка епопея" и "Памет за героите".

На 6 септември ще се състои колоездачен поход "По стъпките на героите", който ще тръгне в 11.00 ч. от Кръст-паметника на загиналите в Добричката епопея. В градския парк пък ще има работилница за хвърчила на тема "Послания". 6 септември е обявен за Ден на отворените врати във Военното гробище-музей, където може да се разгледа изложбата "Добричката епопея 1916 г.".

На 7 септември, от 11.30 ч. на Военното гробище ще бъде отслужена заупокойна света литургия и военен ритуал с участието на Военноморски сили на Република България.
На пл."Свобода" пък ще бъде подредена изложба на открито "Добруджа 1916 – 1918 г.", а от 12.00 часа ще започне празничен фолклорен концерт и изложба на хляб и хлебни изделия, под наслов "Хляб и благослов". От 17.00 ч. на Кръст-паметника на загиналите в Добричката епопея и паметни плочи на ген. Тодор Кантарджиев, ген. Иван Колев и полк. Борис Дрангов ще се състои инициативата "Аз чета в памет на героите". В 17.30 ч. в Дом-паметник "Йордан Йовков" ще бъде представена книгата "Те загинаха за Добруджа" на Радослав Симеонов и Петър Бойчев.
В 20.30 ч., на пл. "Свобода" започва тържествена заря - проверка.

На 6 октомври Добрич ще бъде домакин на Международна научна конференция.