Заседание на комисията по заетост
Заседание на комисията по заетост / netinfo
Одобриха държавния план-прием за следващата учебна година
Държавният план-прием за учебната 2018-2019 година бе приет на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие.

Старши експертът в РУО Калоян Койчев отбеляза, че в проекта за план-прием има баланс по отношение на приема на територията на всички общини в областта. Проблем има обаче в община Добрич, където се очертава недостиг от 147 ученици за предложените паралелки в средните и професионални училища.

Училище негодува срещу решение на РУО - Добрич да закрие паралелка "танцьор"
 
От есента в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще има две паралелки – „Икономическо развитие“ и „Хуманитарни науки“. Три ще бъдат паралелките в СУ „Св. Кл. Охридски“ – „Изкуства“, „Графичен дизайн“ и „Танцьор български танци“. Във всички други училища приемът се запазва с непроменен брой паралелки, коментира Койчев.

Закриват пет паралелки след 7-ми клас в област Добрич
 
„Разрешаването на две пълни паралелки с профили „Графичен дизайн“ и „Танцьор български танци“ в СУ „Св. Кл. Охридски“ стана след разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев и заместник-министъра Таня Михайлова“, допълни началникът на РУО Жоро Тошков. По думите му план-приемът за новата учебна година е добре балансиран и е получил одобрението на зам.-министър Михайлова.
 
В последвалата дискусия членовете на Комисията по заетост коментираха нуждата от по-атрактивно представяне на професионалните гимназии, за да бъдат те желано място за учене от родители и деца.

Директорът на „Бюро по труда“ Добрич Васил Сивков отбеляза, че в момента се извършва допитване до бизнеса за нуждата му от кадри. Той изрази мнение, че е важно при изготвянето на проект за план-прием да се взема под внимание и потребността на живата икономика от специалисти и работници, защото в противен случай образователната система произвежда или хора, които емигрират, или трайно безработни.
 
Зам.-кметът на Добрич д-р Емилия Баева също подчерта, че комисията трябва да помисли как трябва да се работи с родителите и как професионалните гимназии да станат по-привлекателни, защото бизнесът има нужда от кадри.

План-приемът ще бъде изпратен за одобрение в Министерството на образованието и науката. На срещата стана ясно, че има вероятност в петък министър Красимир Вълчев да посети Добрич, ако здравословното му състояние позволява.