1 октомври - Покров Богородичен, Ден на музиката и на възрастните хора
1 октомври - Покров Богородичен, Ден на музиката и на възрастните хора / pravoslavieto.com

Всяка година на 1 октомври се чества закрилата на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се чества само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.

На 1 октомври се отбелязва Международният ден на музиката - за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти. Първи октомври е и българският ден на поезията.

1 октомври е и Международният ден на възрастните хора. По този повод Националният осигурителен институт (НОИ) организира консултации по пенсионни въпроси. По традиция в териториалните поделения на НОИ в страната ще бъде организиран Ден на отворените врати, като също ще се предоставят пенсионни консултации.

На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.