Заради невиждан мор на пчели от бранша в Бургаско на протест
Заради невиждан мор на пчели от бранша в Бургаско на протест / netinfo
Заради невиждан мор на пчели от бранша в Бургаско излизат на протест
78558
Заради невиждан мор на пчели от бранша в Бургаско излизат на протест
  • Заради невиждан мор на пчели от бранша в Бургаско излизат на протест

Пчеларите от Бургаски регион се присъединяват към протестите на колегите си от бранша в страната.

По информация на пчелари от три общини Малко Търново, Царево и Приморско, които в края на ноември излязоха на протест в Царево и показаха продукцията си, подобен мор в Странджа не е наблюдаван от 50 години насам. Според нях една от причините е ГМО културите, а другата пашата в ниви, които са обработвани с пестициди.
Според техните колеги от Созопол обаче голяма част от проблемите идвали от третирането на пчелите с манов мед, или по-точно липсата на правилни грижи за пчеличките.
Производители на мед в Бургаска област, настояват за незабавна финансова помощ за възстановяване на загиналите пчелни семейства. За много от тях пчеларството е основен поминък.
След липсата на манов мед миналото лято, измирането на пчелите, хората са пред фалит, обясни един от организаторите Манол Тодоров. Според него, пчеларите трябва да получават помощи наравно с другите производители.
"Само един пример ще ви дам. Умират крави, кози, овце - и всичко се заплаща. Когато пчелните семейства загиват, никой не ни обръща внимание. Има една приказка - ножът е опрял до кокала. Не можем повече да търпим. Странджа е пред прага на екологична катастрофа. Няма ли пчели, не може да има природа", заяви той.