/ dariknews.bg
Йорданка Ананиева - нови условия за прием
96148
Йорданка Ананиева - нови условия за прием
  • Йорданка Ананиева - нови условия за прием
В новата наредба за прием на първокласници на територията на Община Бургас има няколко важни нови момента, които е нужно да знаете. Той ще бъде само електронен, а заявления ще се приемат от 14 до 23 май. Родители, които нямат достъп до интернет трябва да направят това лично, в съответните училища.

Обявяването на резултатите ще бъде на 4 юни, а след записването ще бъдат обявени останалите свободни места. Второто класиране ще стане ясно на 4 юли. Тази година крателиите за класиране са условно разделени в две групи – основни и допълнителни.

Основните са: местоживеене; деца с трайни увреждания с 50 и над 50%; двама починали родители; други деца от семейството, обучаващи се в същото училище; дете, завършило подготвителна група в същото учебно заведение; първокласник, подлежащ на записване в „съседен район“.

Допълнителните критерии са: деца със специални образователни потребности; с един починал родител; трето и следващо дете в семейството; дете от „прилежащ район“ – родителите могат да избират между няколко близки до тяхното местоживеене училища.

Например: първолачетата от „Лазур“ могат да кандидатстват в „Братя Миладинови“, „Васил Априлов“ и „Пейо Яворов“, а тези от „Меден рудник“, от зони А, Б, В, Г и Д – в училища от два раздела: 1 – „Елин Пелин“ и „Петко Росен“ за А, В и центъра на комплекса и 2 – „НАйден Геров“ и „Константин Петканов“ – за Б, Г и Д.

Всички декларирани от родителите обстоятелства ще бъдат проверявани, за да бъдат избегнати евентуални злоупотреби. Всички нововъведения са проект, обявен на интернет страниците на Община Бургас и Министерството на образованието и науката.

Те ще бъдат обсъждани един месец, след което всички предложения ще бъдат взети под внимание и предоставени за гласуване на предстоящото редовно заседание на Общинския съвет в края на март, уточни заместник-кметът по въпросите на образованието Йорданка Ананиева.

Чуйте повече подробности в звуковия файл