Уникални кактуси в “Мосю Бриколаж”
Уникални кактуси в “Мосю Бриколаж” / netinfo
Изложба от над 1 000 вида кактуси ще покаже на 19 и 20 април магазин “Мосю Бриколаж” в Бургас. Уникалната колекция, записана и в “Рекордите на България”, е на семейство Серафимови от село Велика.

Селекцията ще бъде изложена за пръв път извън своето обичайно място “Райска градина”, открита през 1986 година в селото. Кактусите на Радка и Серафим Серафимови са събирани в продължение на 25 години от цял свят.

По време на изложбата собствениците ще дават информация за по-интересните експонати и ще съветват посетителите за отглеждането на растения и грижи за домашната градина.

Родината на кактусите е Америка, където растат в топлия и умерен климат. При всички видове стеблото е месесто и съдържа голямо количество вода. Листа обикновено липсват, те са еволюирали в бодли. Както и другите растения с месести листа и стъбла, кактусите са добре приспособени към живот при оскъдни валежи.

Според Фън Шуй, кактусите неутрализират яростта и гнева и са нужни най-много там, където характерът на човека остава непредсказуем. Те успокояват обидчивите и не им позволят да носят в себе си различни планове за мъст.

Кактусите помагат на човека да се концентрира върху преживяванията си и към емоциите да включи логиката, заради което се препоръчва да бъдат отглеждани и в помещения с работни компютри.