Стайко Стайков: Комасацията на земя ще съживи икономиката ни
Стайко Стайков: Комасацията на земя ще съживи икономиката ни / снимка, дарик лалка димитрова
Председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи за кражбата на кадри във винопроизводството: Защо не облекчаваме бесарабските българи да робят у нас, както украинците в Полша?

"България е в челната тройка в световен мащаб с най-добра почва и климат за земеделие. Вече в страната се произвеждат качествени и чисти продукти. Земеделската работа от друга страна е тежка, отговорна и изключително важна за всяка държава. Ние имаме уникална фабрика под небето, чиято продукция е най-добра за самите нас. Става дума не само за мановия мед, но и за розовия домат, виното, сиренето, месото, плодове, зеленчуци и ядки. Нашият пазар е малък и няма как да залее Европа, но за сметка на това предлага много здравословен и чист продукт. Редно не само да го ценим, но и да го избираме пред нискокачествения, но красив на външен вид внос.

Това коментира в ефира на Дарик радио за Югоизточна България, председателят на Българска Асоциация на собствениците на земеделски земи, Стайко Стайков. И допълни, че от 2007 година до сега, земеделието у нас се развива много добре и са разработени над 5 млн. дка. 

По думите му, има сериозна криза, която настъпва най-вече с навлизането в Европа на нискокачествена и евтина продукция от държави извън ЕС. Много често те са предпочитани от потребителя и водят до лоши резултати не само за родните земеделци, но и за икономиката ни. 

"Има много неща, които водят до лошото качество на живот. Време е за да живеем добре, да избираме плодовете и зеленчуците сезонно, а не целогодишно, защото така ядем вредни храни. Другата причина е избора на по-достъпни вносни продукти с меко казано съмнителен произход. По-добре е човек да не яде домати и краставици всеки ден, а три пъти седмично, но те да са истински и висококачествени. Ето такива са българските продукти, макар цената им да е малко по-висока. Същото е и с доброто вино. В България на този етап има близо 300 винарски изби по европрограми. Те правят вино от гроздов сок, но цената им няма как да е конкурентна с тази на съмнителните плодови смеси, които се предлагат като вино на по-ниски цени. Важно е самите ние да си дадем сметка, че и качеството на живот и добрата икономика са пряко свързани с личното ни отношение и действия. Мога да дам много положителни примери от страни като Франция и Италия, в които се лансира приоритетно родната продукция", коментира Стайков.

Той припомни, че предстои да бъде въведен стандарт при виното, който ясно ще ни покаже с етикет какво реално пием, когато си купуваме вино.  Като собственик на шато "Ботево", което предлага висококачествен продукт на пазара у нас и в ЕС, Стайков фиксира три проблема, които стоят пред нашите винопроизводители. На първо място е слабото представяне извън страната.

Причината е частично участие в международни панаири и изложения на българското вино, поради липса на добра координация между сектора и държавата. На второ място стои проблемът с лансирането от търговските вериги и заведения на вносни вина от страни, с които България няма спогодби, вместо да се налага българската продукция. Не на последно място обаче е

липсата и кражбата на квалифицирани кадри във винопроизводството.

Все още трудно се задържат кадри, които инвестират сериозен капитал в образование, специализация и практически опит. 

"Винопроизводството е процес близък до изкуството и науката. Важно е да има висококвалифицирани кадри - тяхното обучение и задържане в една винарна обаче е трудна задача. Малкото добри служители често са изкушавани от останалите собственици в сектора, а отделно и от възможността да работят в чужбина на 10 пъти по-висока заплата", допълни още Стайко Стайков.  По думите му, с облекчение на визовия режим Полша е решила проблема с кадрите си в различни сектори с внос на над 1, 500 млн. работници от Украйна. "Бих искал да попитам държавата: 

Защо ние не даваме на бесарабските българи по-свободен режим?

Имах възможността, когато бях на посещение в Молдова да се срещна и да разговарям с тази общонст. За жалост тези хора са много разочаровани, именно поради трудността да получат гражданство и работни визи в България. Трябва да побързаме, ако искаме да решим не един сериозен проблем. Молдова е земеделска държава. Това са хора, които знаят отлично не само родния ни език, но и руски и румънски. Молодова от своя страна е основния ни конкурент във винопроизводството. С бесарабските българи, ние можем да подсигурим кадри и за земеделието и за туризма", предлага Стайков.