Спортните клубове с петиция до кмета
Спортните клубове с петиция до кмета / снимка, periscop.bg

Петиция до кмета Димитър Николов ще внесат днес близо 50 бургаски спортни клуба. Причината е приетата на последното заседание на общинския съвет Наредба за финансиране на спортните клубове. Градоначалникът да се ангажира лично с разрешаването на проблемите, породени от новата наредба, настоява бургаската спортна общественост.
Още при гласуването от ръководствата на клубовете изразиха притеснение, че късното приемане на правилата за разпределението на 1 милион лева ще доведе до забавяне на преводите и затрудняване дейността на спортистите. Текстове от наредбата бях оспорени от областния управител, което също се очаква да забави финансирането.
Вълчо Чолаков е разпоредил да се оспорят пред Административния съд два текста наредбата за финансово подпомагане на спортните клубове, приета на последното заседание на Общинския съвет в Бургас. На практика с този акт, който е констатирал тежки правни пороци и незаконосъобразност на Наредбата, се спира възможността същата да бъде прилагана в цялост до произнасяне на съда по оспорването на Областния управител. "Същевременно спортно-състезателната година напредва, без никаква яснота сред спортните клубове в Бургас ще получат ли, кога и по какъв ред подпомагане за 2016 г. Много от нас вече взимат заеми, за да финансират своята спортна дейност, без яснота кога и как ще ги върнат", недоволстват от СКЛС „Пиргос". Именно този спортен клуб по стрелба се прицели в Наредбата и подаде жалба до областния управител.