Спасяват редки растителни вида в Странджа чрез проект
Спасяват редки растителни вида в Странджа чрез проект / www.strandja.bg

Проект „Опазване и възстановяване на редки и защитени растителни видове на територията Природен парк Странджа" ще бъде представен днес. Той е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013". На срещата са поканени ръководствата на Регионалната дирекция по горите - Бургас, Държавните горски стопанства - Царево, Кости, Звездец и Малко Търново и на Държавното ловно стопанство Граматиково, които се намират на територията на парка. Тя ще се проведе днес от 14.00 часа в залата на Горската сбирка в с. Граматиково, в която е експонирана и посреща туристи експозицята „Редки и защитени видове на Странджа".

Там ще бъдат представени целите, дейностите и очакваните резултати от този 3 годишен проект, в рамките на който ще се изгради разсадник за възстановяване на 11 редки растителни вида (включително странджански дъб и тис), а от близо година вече е създадена и посреща туристи експозицята „Редки и защитени видове на Странджа" в реновираната Горска сбирка в с. Граматиково. Ще бъдат изградени 7 туристически маршрути - един атрактивен туристически маршрут - с. Младежко - изворите на река Младежка, Калето село Евренезово и обратно в с. Младежко; един поклонически маршрут - с. Сливарово - Света Марина, а останалите 5 маршрута са тези, които отиват от 5-те нестинарски села - Сливарво, Граматиково, Кондолово, Българи и Кости до Голямата аязма.

Шестдесет избрани вековни дървета, разположени в близост до туристическите маршрути ще бъдат устроени като туристически атракция - оградени с дървена ограда и информационни табели, които ще дават информация за възрастта, височината, обиколката и вида на дърветата. На други 100 дървета ще бъдат поставени само информационни табели.