Созопол с модерно депо за битови отпадъци
Созопол с модерно депо за битови отпадъци / netinfo
Община Созопол вече разполага с модерно депо за битови отпадъци, едно от петте в страната, построени по програма ИСПА. Дни преди официалното му откриване, съоръжението бе пуснато пробно за 72 часа.

Тестовете са показали, че всички системи работят на ниво и в съответствие с еконормите и мерките за безопасност, информира кметът Веска Караманова.

На площадката, която се простира на 124 декара общинска земя в местността “Чоплака” в землището на село Равадиново, са построени 3 клетки за депониране и пресоване на отпадъците, пречиствателна станция с два 400 кубикови резервоара, административни сгради. Отделно депото разполага с биологична пречиствателна станция.

Това ще позволи да се избегне планираното първоначално заустване в сухо дере и ще се реализира затворен цикъл на работа , коментира Караманова.

Депото ще се ползва и от общините Приморско и Царево, но за оператор бе определена община Созопол. На обекта вече са назначени 15 служители - инженери, механици и химици, преминали специално обучение за работа на съоръжението. Инвестираните средства са над 10 милиона евро.