Созопол отново № 1 дестинация в Европа
Созопол отново № 1 дестинация в Европа / netinfo

Първият български град - Созопол, удостоен с престижната номинация European Best Destinations, е домакин на годишната церемония за значими постижения в бизнеса и туризма в морския регион. Годишните награди ще бъдат връчени в неделя на пристанището в Созопол, в ресторант Глория Мар.
В събота от 19.30 ч. на сцената на амфитеатър Аполония кметът Панайот Рейзи ще получи номинацията за поредното високо признание за развитието в сферата на туризма и за високото качество на предлаганите туристически услуги в Созопол.
Номинацията е на Организацията European Best Destinations /Най-добрите европейски дестинации/ в сътрудничество с най-големите туристически офиси в Европа и Мрежата EDEN European Destinations of Excellence /Най-добри европейски дестинации/.
Номинацията ще бъде връчена на кмета на община Созопол от Максимилиан Лежьон - Изпълнителен директор на Европейската организация „Най-добрите европейски дестинации".
В разгара на летния сезон община Созопол подготвя откриването на новото рибарско пристанище в град Черноморец. Създадени са подходящи условия за защитени пристани за швартоване и техническо обслужване на плавателните съдове, разтоварване на уловите и др. Капацитетът за домуване на рибарски лодки на обновения порт е увеличен от 70 на 110 лодки.
Основната дейност на пристанището е т.нар. първа продажба на риба, което е гаранция за качеството на уловената прясна риба. Процесът на обработка и съхранение отговаря напълно на съвременните европейски изисквания. Това ще предостави нови възможности на около 700 рибари от Черноморец и Созопол, които се занимават активно със стопански риболов и генерират улов от 362 тона годишно прясна риба, а на територията на цялата община се генерира 758 тона годишно. Наименование на проекта е "Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр.Черноморец, община Созопол" по приоритетна ос 3: Мерки от общ интерес, мярка 3.3. Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки. Обща стойност на проекта е 11 000 000 лв.
В Созопол отвори врати и Етнографски музей, събрал експонати с изключителна стойност, а голяма част от тях са дарени от жителите на града. Проектът „Созопол - съхраненото културно наследство и културна идентичност през вековете" е на стойност 552 хил. eвро. Организирани са изложбените пространства чрез интерактивни технологии, а музеят се вписва в цялостна визия на Археологически резерват "Античен град Аполония". Проектът има за цел да подпомогне туризма в града.
Предстои откриването и на друг уникален обект в Созопол - Център за изкуства, местни художествени занаяти и традиции. Той отваря врати на 16 август. Центърът е изграден по европейски проект на стойност 856 749 лв. без ДДС. Негови бенефицианти са ИАРА, МИРГ - Приморско - Царево- Созопол и Сдружение „Черноморска Странджа". Община Созопол е партньор по проекта, в който участва с 265 000 лв. без ДДС.
Центърът за изкуства, местни занаяти и традиции ще даде възможност за представяне на старите занаяти, за привличане интереса на деца и млади хора към изкуството чрез различни форми и ще допълни палитрата от места в Созопол, където жителите и гостите на града ще могат да се насладят на изкуството и да се докоснат до традициите на созополчани.
Кметът Панайот Рейзи ще бъде специален гост на церемонията за Морските Оскари в неделя. Той ще приеме голямата награда за цялостен принос, която ще отличи едно от най-мащабните и дългогодишни културни събития в България - Празниците на изкуствата „Аполония". Този голям български фестивал се провежда ежегодно в края на лятото в Созопол. Негов основен организатор е Фондацията за изкуство „Аполония", създадена през 1991 г.
Годишните награди за значими постижения в Морския ни регион ще отличат не само инвестициите и предприемачеството в региона, но и социалните инициативи и културните традиции, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън.
Събитието ще възнагради социалната-образователната инициатива, която вече 10 години поощрява креативността на десетки деца в региона. Инициатор и организатор на детската олимпиада в Созопол е собственикът на хотел "Вила Лист" Иван Илиев, който е сред основателите на Ротари клуб в града.
Сред номинираните за престижните морски награди е и един от най-луксозните и мащабни морски комплекси у нас - ваканционно селище Дюни. Предприемачът и бивш депутат Николай Пехливанов, основател и председател на борда на директорите на Green Life Development and Resorts. Green Life Development & Resorts, също е сред номинираните, както и луксозният ваканционен проект Созополис с номинация за Съхранение на автентичния архитектурен стил. В конкурса участва и един от най-зелените хотелски комплекси по родното Черноморие - "Сънрайз" в Приморско, както и п роектираният в стила на средновековните базилики апартаментен комплекс Вила "Византия" в Созопол.