СЕК започна кампания в помощ на храмовете
СЕК започна кампания в помощ на храмовете / netinfo

Общинският съветник и лидер на партия "Средна европейска класа" - Георги Манев стартира мащабна кампания за възраждане на българските православни храмове в областта. Като начало на инициативата Манев е подпомогнал финансово възстановяването и изграждането на три параклиса и една църква в община Созопол.

На връх Илинден лидерът на партията, заедно с Жечка Сланинкова и Дияна Колчева от ръководството на партията посетиха селищата, където са й храмовете с името на светеца.

Възстановителни работи, със съдействието на СЕК са извършени в храм "Света Троица" в село Извор, двата параклиса кръстени на светеца Илия, около селата Извор и Иднже войвода, както и църквата Св. Илия.

"Решихме да стартираме кампанията именно в този район, защото тук са ситуирани най-много параклиси в областта. Само в района на Индже Войвода те са 12. Това според мен означава, че хората наистина имат нужда да се обърнат към вярата.", обясни Георги Манев по време на празничната литургия в параклиса "Свети Илия", който е създаден през 1885 година.

Първите стъпки в кампанията бургаският депутат е направил с дарения на църковните настоятелства в три от селищата на община Созопол. В инициативата са се включили и общинския съветник от Созопол и председател на съвета по туризъм в Черноморец Дияна Колчева, както и ръководството на община Несебър. По 2 хил. лв. са били отделени на настоятелство, а успоредно с това са били дарени и 2 500 лв. за изграждане на станите на храмовете.

Според Дияна Колчева такива инициативи са необходими в време на безверие. "Ако всеки търси вярата и се възпитава в нея хората ще живеят много по-лесно и по-морално", счита Дияна Колчева.

По време на празничната литургия пристваха кметът на Созопол Веска Караманова и председателят на общинския съвет в морския град Панайот Рейзи.