Рибните пристанища – час по-скоро ясни!
Рибните пристанища – час по-скоро ясни! / netinfo
„Въпросът с рибарските пристанища е изключително важен и трябва да бъде решен сега и веднъж и завинаги. Това каза в Бургас министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Той и министърът на транспорта Петър Мутафчиев участват в Бургас в среща с кметове на морски общини по този повод.

„Тази среща е безпрецедентна. Това е уникален шанс проблемите на рибарите да бъдат решени сега и веднага”, каза министър Цветанов. Той призова дискусията да не бъде философска, а конкретна, за всяко пристанище – от Балчик до Ахтопол. За тях има отпусната помощ 103 милиона евро, 80 милиона ще бъдат доплатени от националния бюджет.

Според председателя на транспортната комисия в Народното събрание Йордан Мирчев, в закона за пристанищата и морските пространства трябва да настъпят сериозни промени относно дефинирането на пристанищата като обществени, яхтени или рибарски.

Началникът на Морска администрация капитан Пейчо Манолов обясни, че е от изключителна важност ясното дефиниране кое е пристанище, кое лодкостоянка, за да може да се кандидатства с проект за субсидиране на техния строеж.