РДГ: Няма масова сеч в Странджа
РДГ: Няма масова сеч в Странджа / Веселин Максимов
РДГ: Няма масова сеч в Странджа
77835
РДГ: Няма масова сеч в Странджа
  • РДГ: Няма масова сеч в Странджа

„Няма масова сеч в Странджа”. Така коментира шефът на Регионалната дирекция по горите Венелин Радков появилите се през последно време в общественото пространство твърдения, че там се извършва такава незаконна дейност. Той уточни, че както в цялата страна, на тази територия протичат само възобновителни, отгледни и санитарни сечи.

По този начин се отстраняват много дървета, унищожени от снеголом  отпреди няколко години. След като пострадали от него те били нападнати от болестта „Гъботворка” (Limantia dispar L). Заради това през следващите години в Странджа ще пострадат още гори, най-вече широколистни. Според него, оттук нататък трябва да се очаква засилване на санитарната сеч.

„Природен парк „Странджа” е 78% залесен. Той,обаче, не е резерват и на негова територия действат 5 горски стопанства и сечта в него не е незаконна, планирана е и територията не се обезлесява”. Това беше мнението на директорът на природния парк Владимир Димитров.

По повод снимките, публикувани от кмета на Малко Търново в социалната мрежа „Фейсбук”, той коментира, че Илиян Янчев посочва разбити пътища, а не незаконна сеч.

Чуйте в звуковия файл инж. Радков и инж. Димитров