/ IStock
От понеделник в Бургас ще бъдат разкрити два диагностични буферни медицински центъра, които ще насочват за домашно лечение или за хоспитализация пациенти със съмнения за коронавирус.

62 са новите случаи на коронавирус в Бургаско

Това решение взехме днес на срещата със собствениците и управителите на бургаските болници в града, директора на РЗИ - д-р Георги Паздеров, директора на регионалната здравна каса - д-р Лъчезар Томов, директора на „Бърза помощ“ - д-р Асен Кърджиев и декана на Медицински факултет - доц. Цветан Велинов.

Двата буферни центъра ще имат на разположение лекар, медицинска сестра и рентгенолог. Те ще са разположени в ДКЦ „Свети Георги Победеносец“ /бившата военна болница/ и ДКЦ „Ел Масри“ в к-с „Лазур“.

Логистиката им ще се осъществява от Семир Абумелих и Зиад Ел Марси, които изразиха готовност да поемат тези звена. До средата на следващата седмица ще се осигури и денонощен режим на работата им.
 
 

📌 От понеделник в Бургас ще бъдат разкрити два диагностични буферни медицински центъра, които ще насочват за домашно...

Публикувахте от Димитър Николов в Четвъртък, 22 октомври 2020 г.

Целта на разкриването на буферните центрове е да се диагностицират пациенти със съмнения за COVID-19, като се определя кои от тях са за домашно лечение и за кои се налага хоспитализация.

На място ще се правят и PCR тестове, а екипите в двете звена ще са в постоянна връзка с четирите болници, където в момента извършват прием на болни с коронавирус - държавната УМБАЛ, УМБАЛ „Дева Мария“, МБАЛ „Бургасмед“ и СБАЛПФЗ.

Община Бургас осигури бързи тестове за COVID-19 в детските градини и училищата

Така, те ще могат да насочват чрез Бърза помощ пациенти, нуждаещи се от настаняване, към лечебните заведения със свободни места. В екипите на двата центъра ще се включат специалисти от доболничната помощ в Бургас.

Целта е да се избегне лутането на пациенти от едно здравно заведение в друго, да се консултират хората с лека симптоматика, така че да се намали наплива към големите болници, да се облекчи работата на Бърза помощ и най-вече да се намали стреса на гражданите.

И двата центъра ще бъдат контролирани и ще работят по спуснат от РЗИ алгоритъм за симптоматика, лечение, необходимост от хоспитализация или от домашно лечение. Ще разговарям с директора на ОД на МВР - Калоян Калоянов за разпределението на полицейски патрули около двата центъра за обезпечаване сигурността на медиците и спокойствието на пациентите.

На срещата присъстваха собствениците и управителите на МБАЛ „Лайф Хоспитал“, УМБАЛ „Дева Мария“, УМБАЛ Бургас, МБАЛ „Д-р Маджуров“, СБАЛПФЗ, МБАЛ „Бургасмед“. Всички те изразиха готовност при необходимост да се включат в обслужването на пациенти с КОВИД чрез разширяване на мрежата от здравни заведения, които ги лекуват, за което им благодаря.

28 са новите случаи на коронавирус в Бургаско

Предстои ми разговор с проф. Бозов, декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи, за включването на студенти последен курс в оперативната работа на здравните заведения в Бургас, при тяхно желание.

Междувременно Община Бургас закупи достатъчно количества медицински консумативи и екипировка, които да предостави на нуждаещите се здравни заведения.

Общинската дезинфекционна станция извършва ускорена дезинфекция на автобуси и спирки, улици, публични пространства, входове на обществени сгради и болници.