Ракиджии: Стига глупости! Искат да ни ликвидират
Ракиджии: Стига глупости! Искат да ни ликвидират / Станимир Димитров

Последните промените в Закона за акцизите и данъчните складове изкараха собствениците на казани за варене на ракия от Бургас и региона на протест. Над 30 души се събраха днес пред сградата на общината.

„Този закон е убийствен. Това е Крумовски закон. Хората ще бъдат принудени да прекратят бизнеса си. Искат да ни принудят да купуваме ракия-менте от магазините!? Стига глупости, това няма да се случи. Дадохме хиляди за модернизиране на производството си, така че да отговаря на всички изисквания, а сега решават в услуга на монополите, да ни ликвидират", смятат протестиращите.

Собствениците и служителите на казаните искат да работят целогодишно, а не само шест месеца, както предвижда законът. Недоволни са и от намаляване на обема на съдовете за дестилация от 1000 л на 500 л.

„Ще се наложи да съкратим част от служителите си. Разрешеното количество, което можем да варим се намаля. При това положение няма как да крепим бизнеса си. С тези „казани" храним семействата си. Всички хора, които пият домашна ракия ще усетят негативните страни на тези промени през есента, когато няма да има къде да варят ракията си", категорични са заетите в бранша.

Протестиращите в Бургас събират и подписка в своя подкрепа. „Не може една такава традиция у нас да бъде заличена", се казва в писмото на собствениците на казани от Бургас и региона, изпратено до омбудсмана на Републиката.