Първи осъдени за купуване на гласове
Първи осъдени за купуване на гласове / netinfo

Двама мъже от Камено, единият от които вече осъждан за трафик на хора, са първите с присъди за търговия с гласове по време на предсрочните парламентарни избори, съобщават от Окръжна прокуратурa. Двамата са предлагали по време на вота на 12 май от 15 до 70 лева на глас.

За организатор на схемата се посочва Стефан Славов от Камено, който вече има една присъда за трафик на хора. Той агитирал в полза на малка партия, която не успя да прескочи бариерата от 4%. Мъжът е осъден на три години пробация и 9000 лева глоба. Негов съучастник е Тодор Ходжев, по-известен с прякора си Ходжата. Неговата присъда е шест месеца условно с три години изпитателен срок.

От Окръжна прокуратура заявиха, че в хода на следствените действия не се е стигнало до категорични доказателство, че хората, на които е платено, са гласували в полза на малката политическа сила, за която е агитирал Славов. Плащането е станало в заведение в Камено. Там Ходжев събрал свои познати, а Славов им е платил.

За купуване на гласове в Бургаско има образувани седем дела. Срещу купувач на гласове в Поморие има обвинителен акт. По останалите пет производства все още се работи и до момента няма привлечени обвиняеми.