/ Дарик радио Бургас
Искането е на Национална мрежа за децата, от където стартират информационна кампания за гражданите
НМД иска детско министерство
101697
НМД иска детско министерство
  • НМД иска детско министерство
Национална мрежа за децата стартира информационна кампания в единадесет български града от днес. Целта - представяне на идеята за създаване на българско Министерство на детето и семейството и назначаването на национален омбудсман за децата. Част от инициативата става и Бургас в лицето на две организации, които са членове на Националната мрежа за децата у нас – Асоциация „Деметра“ и Сдружение „Верният настойник“.

Петков: Не се подготвя документ, който да отнема децата от родителите

„Задачи на това министерство биха могли да бъдат качествената грижа за здравето на бъдещите родители, качествени здравни услуги за децата, достъп до образование и грижа в ранна детска възраст, като тук се включва достъпът до ясли и детски градини, което често се оказва проблем. Важна е и връзката училище – родители. Тя трябва да бъде заздравена“, каза в ефира на „Дарик“ председателят на УС на Асоциация „Деметра“ Ана Буриева /на снимката вляво/

„Нашето мото е да борим бедността чрез образование. Само така ще можем да преодолеем всички проблеми. Ние сме част от НМД и сме координатор на мрежата за Югоизточна България. Ние вярваме в родителите. Държавата има дълг да ги подкрепя.

Проблемите, за които алармираме са - детската бедност и бедността в семейството, липсата на специалисти и здравна профилактика, детската агресия, липсата на качествено образование, нисък капацитет на институциите за закрила на децата“, коментира Мария Иванова, представител на Сдружение „Верният настойник“ и експерт по образователните въпроси. Тя е категорична, че е нужда сериозна национална политика за разрешаването на всички проблеми.

НМД обединява над 150 неправителствени организации в над 30 общини. „След големите промени, с които се гордеем са затварянето на домовете за деца, развиване на приемната грижа“, каза още Иванова.

Цялото интервю с Ана Буриева и Мария Иванова, чуйте в звуковия файл: