/ МВР
Спасени от контрабанден трафик 897 старинни монети и археологически ценности бяха предадени на Регионалния исторически музей в Бургас, съобщиха от Агенция "Митници".

Процедурата включва тристранен протокол между представители на ТД Митница Бургас, Министерство на културата и музея.

Културно-историческите ценности са отнети в полза на държавата след приключили наказателни производства и влезли в сила присъди. Със заповед на директора на Агенция „Митници“ те се предоставят безвъзмездно на Министерство на културата, съгласно чл.239, ал. 5 от Закона на митниците.

Иззеха антични и средновековни монети и предмети в София и Враца (СНИМКИ)

Министерството на културата ги предоставя от своя страна на Регионален исторически музей Бургас за съхранение и опазване. Старинните монети и археологически находки са задържани от митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево в периода 2019-2021 година.

Открити са при четири отделни митнически проверки на влизащи в страната от Турция три товарни автомобила и един автобус с пътници. Според съдебните експертизи сред спасените културни ценности са златни монети от Константинопол и Венеция, антични монети, пръстени, обеци, древни стрели и други археологически находки.

При предаването им на музея заместник-директорът на ТД Митница Бургас Красимир Фучеджиев  и директорът на Регионален исторически музей Бургас д-р Милен Николов подчертаха доброто взаимодействие и сътрудничество между институциите и успешната съвместна работа.  

Директорът на музея д-р Милен Николов благодари на митническите служители и посочи, че благодарение на тяхната работа Бургас е единственият град в страната с постоянна музейна експозиция „Спасени съкровища“, която включва много културни ценности и произведения на изкуството, спасени от митническите служители.

Предадените сега на музея монети и археологически ценности са едно ново съкровище, сред тях има и от най-ранните сечени монети в света, посочи д-р Николов.

В отговор на журналистическия интерес заместник-директорът на ТД Митница Бургас Красимир Фучеджиев съобщи на брифинг подробности как са открити и задържани от митническите служители.

Най-голямото количество от 529 ценности, сред които златни, сребърни и бронзови старинни монети, антични обеци и пръстени, както и бронзови стрели и пластики, е иззето от митническите служители на "Капитан Андреево" на 30 април 2021 г.

Ценностите са били укрити във фабрични кухини в шофьорската кабина на товарен автомобил, управляван от турски гражданин, който е пътувал от Турция за Франция през България.

Други 218 бронзови, сребърни и златни монети, както и 2 оловни византийски печата са задържани на 15 ноември 2019 г., също при проверка на влизащ в страната товарен автомобил, управляван от турски гражданин.

При личен преглед на шофьора митническите служители откриват във външните джобове на якето му две кутии цигари, облепени с прозрачно тиксо. Установено е, че вместо цигари, кутиите съдържат редки старинни монети и два византийски печата.

Полицаи иззеха антични монети от жилище в Нови пазар

При митническа проверка на 02 януари 2021 г. са открити още 39 антични и средновековни бронзови монети, също в облепена кутия от цигари в джоб на якето на друг шофьор на товарен автомобил –турски гражданин, превозващ стока от Турция за Германия. 

При друг от случаите 109 старинни монети са открити в дрехите и в ръчната чанта на пътник в автобус, български гражданин, пътуващ от Турция на 16 февруари 2020 г.

Задържаните 897 монети и археологически ценности са датирани от различни периоди - от Античността до Средновековието.

Тяхната автентичност е установена от експертизите по съдебните дела, като общата им оценка за нуждите на съдебната система е около 250 000 лева, но експертите ги определят като движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство с висока научна и експозиционна стойност.