/ Пресцентър Община Созопол
Патронният празник на Созопол се очертава много интересен, показва преглед на събитията, които са запланувани. Той ще започне в 10.00 часа с вдигане на държавния, европейския и общинския флаг. Това ще стане на амфитеатър „Аполония“.

От 10:20 ч. ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите за свободата на България пред Паметна арка. Вечерта от 19.00 ч. на амфитеатър „Аполония“ започва открит турнир по канадска борба за ученици под наслов „Активно лято“.

Преди това, в 17.00 часа в Центъра за местни занаяти и изкуства ще бъде открита изложба с най- новите археологически проучвания и открити артефакти в Созопол и страната. Тя се нарича „Опазването на миналото с поглед към бъдещето“.

На 17 юли, когато църквата почита Света Марина, в 8.00 часа в едноименния храм ще започне празнична литургия. За 8:30 часа е планиран традиционният плувен маратон „Света Марина“, който ще стартира от рибарското пристанище.

Финалът и награждаването на участниците ще бъдат на Централния плаж. Празникът ще продължи с водосвет в параклиса и курбан за здраве и благополучие. Кулминацията на празника е концертът на Маргарита Хранова и Орлин Горанов.

Той ще започне в 21.00 часа в амфитеатъра. Община Созопол е осигурила безплатно извозване на гости и граждани от града до местност „Света Марина“ на всеки половин час с влакче от 09.30 часа от улица „Републиканска“ и от автогарата в стария град с автобуси от 07.00 часа.