Половината от десетокласниците са пробвали  поне веднъж дрога
Половината от десетокласниците са пробвали поне веднъж дрога / netinfo

55% от бургаските ученици в 9 и 10 клас са пробвали поне веднъж марихуана, а 12% от тях пушат цигара с лекия наркотик поне веднъж седмично. Това сочат данните от проучване в 12 училища в морския град, съобщи д-р Ивайло Димитров, предедател на Областния съвет по наркотични вещества. Според него усилията на всички организации и институции, работещи по превенцията на наркоманиите, трябва да насочат усилията си към ограничаване употребата на леките дроги. В последните години се наблюдава успокояване на пазара на хероина, добави специалистът.

Областният съвет разгледа новата обществена програма „Превенция на употребата на наркотици и утвърждаване на здравословен начин на живот сред младите хора на Бургас – 9 – 12 клас” за всички училища в града. Тя предвижда осигуряване на учебни пособия по здравно образование за тийнейджърите и обучение на 660 педагози в три основни направления-“Личност и здраве”, “Здраве и сексуалност” и “”Наркотици-рисково поведение”. Програмата ще бъде предложена за финансиране и приемане на Общинския съвет.

Едно от предложенията на съвета, които в бъдеще ще се обсъждат с администрация е създаването на общински грантове, с които ще се финансират НПО, работещи по проекти за превенция на наркоманиите. От съвета са предвидили годишно това да са пет грантови схеми по 4 хиляди лева.

Бургас ще участва в национално проучване на Националния център по наркомании, включващо още София, Пловдив и Варна. То трябва да установи броя на проблемно употребяващите хероин.