Полицията възрази остро срещу невярна информация
Полицията възрази остро срещу невярна информация / netinfo
Бургаската полиция възрази остро срещу материал, разпространен днес в БТА, в който има информация за издирвани в момента, 8 деца от станалия печално известен през последните месеци интернат “Александър-Георгиев-Коджакафалията”.

Текстът от пресцентъра на ОДП Бургас:

“Във връзка с материала, визиращ издирването на осем възпитаници на Дом за деца «Ал.Г.Коджакафалията», уточняваме че касае за група от подрастващи, често напускащи възпитателното заведение, които според приетите изисквания се обявяват за местно издирване веднага след подаване на сигнал от Ръководството на Дома.

Снемането от издирване от полицейските служители се осъществява, след физическо установяване и довеждане на детето в Дома и подписване на документи за приемането му обратно в социалното заведение.

Към момента от началото на годината полицията е сезирана с 27 искания за местно издирване на подрастващи от Дома, но това не са 27 деца – става въпрос за осем деца, които периодически се подават за издирване. За миналата година общо заявени са 234 случая за издирване на възпитаници, като общия им брой обаче не надвишава 10 деца. Същите напускат Дома системно и регулярно се връщат от полицейските служители.

Част от издирваните от миналата и тази година деца са при родителите си или при свои близки роднини, но не са свалени от издирване поради това, че не са върнати по надлежния ред в Дома. Към момента няма данни нито едно дете от издирваните да е станало жертва на престъпно посегателство или да е в безвестност – повечето от тях водят скитнически начин на живот и се прибират от време на време в Дом “Коджакафалията”, уточняват още от Областна Дирекция на Полицията в Бургас