Пандурито: Давам мъжка дума, няма да правя беля

/ Снимка: Лалка Димитрова
„Давам мъжка дума: Ако съм на свобода, беля няма да направя“ - С тези думи се обърна към Бургаския районен съд Михаил Щерионов-Пандурито от ромската махала в града, който вчера бе задържан при зрелищна акция на МВР в дома му и обвинен за изнудване. Събраните доказателства сочат, че той е притискал свой съсед за сумата от... 550 лева.

Ромки по бельо срещу полицейските редици в „Победа“ (СНИМКИ)

Прокурор Иван Кирков настоя на Щерионов да бъде наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, тъй като на свобода, той можел да окаже натиск върху свидетелите.

Възловият свидетел на обвинението е Хакъф Хакъф. Според Росен Кожухаров, ангажиран със защитата на задържания,  показанията му били противоречиви и непоследователни. Юристът посочи, че Хакъф е поискал заем от 25 000 лева от Щерионов и доброволно се е съгласил да върне 40 000 лева.

„Защо не се е обърнала към кредитна институция която да му отпусне тези пари. Няма банка, която да му отпусне без обезпечение тези средства- без документ и без договор.

Двама души са задържани за лихварство в ромско гето

Това е станало,защото с обвиняемия са имали добри отношения.Житейски оправдано е Щерионов да си поиска тези пари. Да се твърди, че е имало заплахи, е пресилено, посочи защитата.

Доказателствата срещу Щерионов са сериозни, освен това се очертавало освен за изнудване, той да бъде обвинен и за лихварство. И още нещо - при претърването в дома му е открито вещество, реагирало на амфетамин.

Съдът прие тезата на държавното обвинение и постанови Пандурито да остане под стража. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.