/ Снимка: Община Поморие
Бургаските чествания на Йордановден ще започнат още в 08:30 часа с празнична Света литургия, отслужена в храм "Св. св. Кирил и Методий" от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий. Броят на смелчаците, които ще скочат в мразовитите морски води, за да спасят богоявленския кръст, все още не е ясен. 

Поморие и Ахелой се стягат за Богоявление. Ако кръстът замръзне - годината ще е плодородна

Записването ще се извършва на самия ден (6-ти януари, неделя) от 10:00 до 11:30 часа пред Моста, само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед (медицинско) и подписване на декларация за поемане на лична отговорност.

Тази година молебенът за здраве и благославянето на бойните знамена ще започнат в 11:15 часа на пл. "Св. св. Кирил и Методий".

Света литургия от Йоаникий за Богоявление. Вижте цялата програма

Точно в 11:30 часа ще стартира литийното шествие за спасяването на Светия кръст, в което традиционно се включват голяма част от жителите и гостите на града.

То ще премине по маршрут пл. "Св. св. Кирил и Методий" - ул. "Александровска" - ул. "Ал. Богориди" - Приморски парк - Моста. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му е с начален час 12:00.