/ Снимка: Дарик-Бургас
Броени дни остават до един от най-светлите християнски празници - Богоявление (Йордановден). Честванията ще започнат още в 08:30 часа на 6-ти януари (неделя) с празнична Света литургия, отслужена в храм "Св. св. Кирил и Методий" от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий.

Колко смелчаци ще скочат в мразовитите морски води и кой ще е най-бърз при спасяването на Светия Кръст в Бургас? Отговорът на този въпрос ще научим в неделя.

За да се включите в надпреварата, трябва да имате навършени 16 години. Записването ще се извършва на самия ден (6-ти януари, неделя) от 10:00 до 11:30 часа пред Моста, само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед (медицинско) и подписване на декларация за поемане на лична отговорност.

На 6-ти януари традиционно се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи началото си от 917 г., когато в навечерието на битката при Ахелой е извършен първият водосвет за здраве и успех на Симеоновата войска. Тази година молебенът за здраве и благославянето на бойните знамена ще започнат в 11:15 часа на пл. "Св. св. Кирил и Методий".

Точно в 11:30 часа ще стартира литийното шествие за спасяването на Светия кръст, в което традиционно се включват голяма част от жителите и гостите на града.

То ще премине по маршрут пл. "Св. св. Кирил и Методий" - ул. "Александровска" - ул. "Ал. Богориди" - Приморски парк - Моста. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му е с начален час 12:00.

На 6-ти януари тази година се навършват и 171 години от рождението на Христо Ботев. Всеки, който желае да изрази почитта си към паметта на поета революционер, може да поднесе цветя или венец пред бронзовия му бюст в Морската градина от 12:30 часа.

Заповядайте от 13:00 часа и в галерия "Богориди" (ул. "Ал. Богориди" №48), където ще бъде открито 20-тото юбилейно издание на традиционната изложба на тримата бургаски художници, носещи името Йордан - Йордан Маринов, Йордан Петров, Йордан Ангелов.
 

 
6-ти януари - ЙОРДАНОВДЕН
(БОГОЯВЛЕНИЕ)
и 171 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ
 
 06 януари (неделя)

08:30 часа
Храм "Св. св. Кирил и Методий"
Празнична Света Литургия по повод Йордановден
(Богоявление)
 
11:15 часа 
Площад "Св. св. Кирил и Методий"
Освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство
от гарнизон Бургас
 
11:30 часа
Площад "Св. св. Кирил и Методий", ул. "Александровска", ул. "Ал. Богориди",
Приморски парк - Моста
Литийно шествие за спасяване на Светия кръст
 
12:00 часа
Приморски парк  - Моста
Спасяване на Светия кръст
 
12:30 часа
Паметник на Христо Ботев в Приморски парк
Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 171 години
от рождението на Христо Ботев
 
13:00 часа
Ул. "Ал. Богориди" №48
Галерия "Богориди"
Изложба "Богоявление"
Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов.