/ denofgeek.com
С 40 гласа За, 0 против и 0 въздържали се общинските съветници подкрепиха докладната на кмета на Бургас Димитър Николов за отпускането на 40 000 лева за най-новия български филм "Петя на моята Петя". Снимките на лентата, вдъхновена от Петя Дубарова, вече започнаха, а крайният срок е 4 декември т.г. ,когато се навършват 40-години от трагичната кончина на поетесата.

Юлиан Вергов, Алена и 400 статисти от Бургас в „Петя на моята Петя“

„В Бургас има няколко имена-символи. Петя Дубарова е сред тях, нейни стихове са включени в учебниците. Няма нужда да ви убеждавам, че филмът, който в момента се снима в Бургас за нея, е много важен“, подчерта Димитър Николов.

Треска за кино: Търсят се 600 статисти за филма, вдъхновен от Петя

В докладната си той посочва, че средствата са необходими, не само заради кратките срокове за завършване на филма, но и поради невъзможността част от кадрите да се реализират под вода, поради недостатъчната бистрота на Черно море, както и от изключителната сложност да се изпълнят специалните движения на актьори и каскадьори на съответната дълбочина в неконтролирана среда, каквато е морето.

От 10 до 70+ години: Елате на кастинг за „Петя на моята Петя“

„Допълнителните средства са необходими, за да се изпълни замисленото в специализирания басейн на киноцентър "Ню Бояна" в град София (или в друг подобен подходящ за такъв снимки киноцентър), където има всички условия и ресурси за осъществяването им, както и за последващата компютърна обработка на изображението, при която да бъдат премахнати от кадрите всички спомагателни и осигурителни средства, нужни за каскадата, за да бъде създадено усещане в зрителя, че действието се развива в море, а не в басейн“, казва кметът. 

Още двама бургазлии в снимачния екип на „Петя на моята Петя“

Авторите на филма са се обърнали за подкрепа и към Националния филмов център, но са получи отказ. Но пък са получили уверение от местната власт в Бургас, че могат да разчитат на безусловна подкрепа.