Няма отровни фъстъци в Бургас
Няма отровни фъстъци в Бургас / netinfo

Ядките в търговската мрежа и пазарите в Бургас са от Китай и Индия. Това е установила провека на РИОКОЗ.Служителите са направили 54 проверки за внос на пратки с повишено съдържание на афлотоксини . Те са извършени в 48 обекта за периода 22 февруари-2 март. В нито един от тях не са намерени количества фъстъци, внос от Гамбия.

Поради непълна документация и затруднения при идентифицирането на наличните ядки-липса на етикети, непълна маркировка и недопстатъча инфорамция на етикетите, са взети 31 проби за лабораторен анализ. От тях вече са готови 12 проби, които не показват отклонение от максимално допустимите количества замърсители в храните. Останалите резултати ще бъдат изготвени до седмица.

Наложена е забрана за реализация на 36346 кг ядки на територията на цялата област. Количеството обхваща не само различни видове фъстъци, но и кашу, орехи, соя, нахут, лешници. Мярката е заради неизрядна документация и за промяната й ще се решава, след като се получат резултатите от всички взети проби.

След проверките са издадени 3 акта за административни нарушения и 34 предписания на собственици за недопускане приемането на партиди ядкови плодове без придружаваща документация за произход и годност