Несебър - детско царство с пясък в сандалите
Несебър - детско царство с пясък в сандалите / netinfo

В продължение на пет дни - от първи до пети юни, деца и родители се забавляваха в игрите и предизвикателствата на второто издание на Фестивала за семейни първоюнски игри „Пясък в сандалите", което се състоя в Несебър. Местата за развихряне на въображението и творческите занимания бяха основно две - в Южния парк и в Демонстрационния център на занаятите. Само първото предложение от програмата - прожекцията на анимационния филм „Пук", се състоя в читалище „Яна Лъскова".
Студенти на Анри Кулев по анимация, които присъстваха на прожекцията на филма „Пук", показаха в рамките на няколко дни на любознателните несебърски деца, предварително записалите се за участие, как се създава един анимационен филм и кои са първите стъпки и тайни в седмото изкуство. В тези три дни малки и големи се забавляваха, рисуваха, изрязваха героите от хартия, а след това се захванаха със заснемането им и подредбата на различните сцени от историята. Идеята на занятието бе да се покаже на децата целият процес при създаването на една анимационна лента, като се премине през етапите на сътворяване на героя, измисляне на сценарий, заснемането на филма и накрая монтажът.
Премиерата на първия анимационен филм, изцяло изработен от несебърски деца, се състоя на 4 юни в Демонстрационния център на занаятите. Заглавието на лентата, с продължителност малко над 2 минути, бе идентично с името на петдневните забавления за деца и родители - „Пясък в сандалите". Всички зрители, напълно разбираемо, бяха изключително развълнувани по време на излъчването на филма. Децата - от факта, че техните рисунки се движат на екрана, а родителите - от продукцията, създадена от техните наследници. Съвсем скоро филмът ще може да бъде видян на официалната страница на община Несебър - www.nesebar.bg / www.nesebarinfo.com.