/ БГНЕС, архив
ВМРО в Бургас се противопостави остро на позицията на омбудсмана на Републиката Мая Манолова, която в писмо до областния управител Вълчо Чолаков и кмета Димитър Николов, настоя незабавно да бъде пусната водата на обитателите на квартал „Победа“ - по-известен като "Комлука". Припомняме, че ВиК спря кранчето на ромите в гетото, заради натрупан дълг от 100 000 лева.

В депеша до местната власт, общественият посредник посочва, че липсата на вода възпрепятства задоволяването дори на елементарните хигиенни потребности и призовава ВиК да прояви "гъвкавост и индивидуален подход за балансирано решаване на проблемите".

Манолова посочва, че два месеца гражданите са лишени от от вода и се опасяват, че с повишение на температурите се създават сериозни предпоставки за развитие на опасни зарази. И като се позовава на чл. чл. 11 от Международния пакт за икономически, социални и културни права, според който достъпът до питейна вода е част от правото на адекватен жизнен стандарт, скастри властта, затова че поставя в риск здравето и дори животът на уязвими групи, каквито са малките деца, възрастните хора и хората с увреждания.

„В Община Бургас има избран обществен посредник, който би могъл да се заеме с подобен казус, ако сметне за необходимо, и местната власт няма нужда в делата й да се намесва някой от столицата, който при това я призовава към незаконосъобразни действия.

Ако все пак, г-жа Манолова наистина е толкова загрижена, то нека се постарае да осигури отнякъде средства, за да бъде погасен дълга на потребителите от кв. “Победа“, а не да се опитва, както е казал българския народ, да прави с чужда пита - майчин помен“- това посочва в открито писмо лидерът на ВМРО в Бургас Георги Дракалиев.

Той подчертава и причината за спирането на водоподаването в квартала, като в прав текст заявява, че няма никакви изгледи натрупаните задължения да бъдат платени. Законите в нашата страна са еднакви за всички и всеки трябва да ги спазва, т.е. потребителите в кв. „Победа“ трябва да си плащат за тази услуга, както си плащат всички останали български граждани.

Никак не отива на един висш орган, какъвто е омбудсмана на Републиката, да призовава за неспазване на законите или за заобикалянето им от определена група хора“, подчертава Дракалиев.