/ netinfo
Най-много рискове крие инжектирането на хиалуронови филъри, коментира пред Дарик д-р Мирослав Драголов
Мирослав Драголов в ефира на Дарик Югоизток
100676
Мирослав Драголов в ефира на Дарик Югоизток
  • Мирослав Драголов в ефира на Дарик Югоизток
Разкрасителни, инжекционни процедури, направени в козметично студио или в офис от гастролиращ лекар, могат да доведат до фатални последици. В търсене на съвършенство много дами често предпочитат да се доверят на козметик, вместо на медицински специалисти.

Гръдните импланти могат да причинят рак

Понякога недостижимата перфектна визия се дължи и на съмнителни продукти, които се инжектират в козметичните салони у нас. Резултатът от този по-евтин и удобен вариант може да крие сериозни последици.

„Хората, които работят в тази сфера, трябва да са много добре запознати с анатомията на човешкото лице. Това е проблем, който се наблюдава не само в България, но и в чужбина.

Реклама в мрежата: Уголемяване на устни и гърди на лизинг

В развитите държави обаче санкциите, за работа с продукти без лиценз са в особено големи размери. Рисковете са много и не бива да се подценяват. Всички инжекционни процедури трябва да се извършват от лекар“. Това коментира в рубриката „ЛаМалена“ по Дарик Югоизток д-р Мирослав Драголов от дерматологична клиника „Мирабел“ – Бургас.

Най-рискови, обясни той, се оказват доста разпространените хиалуронови филъри. При интервенции около очите, направени от непрофесионалист, може да се стигне и до слепота, предупреди д-р Драголов.

„Има риск от тромбоза. Времето за реакция в този случай е едва около 30 минути. Затова и съветът ни е преди да вземете решение за подобни процедури да проучите добре мястото, където ще ги извършите, както и какви продукти използват.
 

п
netinfo

Не на последно място могат ли хората, на които ще доверите тялото си, да реагират адекватно при усложнения. Консултацията с лекар преди това е задължителна“, допълни дерматологът.

По думите му, всички продукти, които се използват в естетичната медицина у нас имат лиценз от Изпълнителна агенция по лекарствата. Такива обаче не могат да се използват от козметичните салони.

Кои са най-популярните пластични корекции? (ВИДЕО)

В практиката си д-р Драголов се е сблъсквал със случаи на хора, преминали през спешното на УМБАЛ„Пирогов“ след различни интервенции в разкрасителни салони. Някои – особено тежки.  

„В козметичен салон един хиалуронов филър е 70 лева. А най-евтиния вариант, който аз знам е 150 лева. Имали сме случаи на пациенти с инжектирани препарати в артерия. В такива случаи се стига до болница, поставяне на системи и дълга кортикостероидна терапия“, каза още д-р Драголов.

Цялото интервю с д-р Мирослав Драголов от дерматологична клиника „Мирабел“, можете да чуете в звуковия файл: