Кметът на Поморие: Искаме волята на дарителя да бъде спазена
Кметът на Поморие: Искаме волята на дарителя да бъде спазена / Пресцентър Община Поморие
Кметът на Поморие: Искаме волята на дарителя да бъде спазена
91846
Кметът на Поморие: Искаме волята на дарителя да бъде спазена
  • Кметът на Поморие: Искаме волята на дарителя да бъде спазена

„Община Поморие няма за самоцел Военния санаториум и не държим на всяка цена собствеността върху него да ни бъде прехвърлена. Няма обаче да позволя да се разграбва земя в Поморие, нито хората, работещи в санаториума, да останат на улицата. Нашата цел е да запазим това, което предците ни са дарили на държавата и искаме волята на дарителя да бъде спазена", заяви кметът Иван Алексиев.

Необходимостта от обществена дискусия и публичното излагане на факти около темата възникна поради решението на Министерски съвет да прехвърли санаториума като апортна вноска в капитала на търговско дружество „Вита" - Велинград. Предложението за подобно преструктуриране бе направено от министъра на отбраната Николай Ненчев.
Така велинградската фирма ще стане собственик на лечебното заведение и ще придобие правомощия да се разпорежда с него и с персонала му. Освен това, приемайки статута на търговско дружество „Вита", Военният санаториум вече няма да има възможността да участва в Програмата за рехабилитация и профилактика на Националния осигурителен институт.
По нея в санаториума влизат от 700 000 до 1 000 000 лева годишно. Заведението получава и още 400 хил.лв. допълнителни средства, за да обслужва безплатно военноинвалиди, военнопострадали, ветерани от войните, запасни офицери и военнослужещите от състава на Българската армия и гражданските лица от Министерството на отбраната.

Именно за това още през 1932 година Анхиалският общински съвет дарява на държавата безвъзмездно терен с изразена воля на него да бъде изграден Почивен дом за инвалиди и пострадалите от войните български войни. Според кметът Алексиев се готви масово уволнение на персонал и скрита продажба на собствеността за жълти стотинки.

„Готови сме да атакуваме акта за дарение и решението, прието по предложение на министър Ненчев, което влиза в сила на 2 февруари 2017 година. Това означава само едно - искаме и ще настояваме волята на дарителя да бъде спазена, а работното място на 70 човека да бъде гарантирано", каза той и очерта основните варианти за спасяването на Военния санаториум.

Кметът увери, че ако Община Поморие придобие собствеността върху здравното заведение, ще се запази публичния характер на терена, с което ще бъде гарантирана сигурността от злоупотреби и неправомерни разпоредби с имота. Ще продължи участието си по програмите на НОИ, но ще предоставя същите привилегии и на всички военноинвалиди, ветерани от войната, запасни офицери и всички военнослужещи.

Стана ясно и че в проектобюджета на общината са предвидени 1 000 000 лева за ремонт на санаториума. Още от Иван Алексиев в звуковия файл: